Traumaverwerking Den Haag met Lisa Rubsteck

Er was eens een heftige gebeurtenis

Een trauma begint met een indrukwekkende gebeurtenis. Iets dat je hebt meegemaakt of hebt gezien. Dat kan in het recente verleden zijn, maar het kan ook lang geleden gebeurd zijn. Het kan gaan om het verlies van een van je ouders op jonge leeftijd, seksueel misbruik, een ongeluk maar ook kleinere ervaringen kunnen diep indruk hebben gemaakt. Je voelt nog steeds de spanning in je lichaam, maar je kunt leren te ontspannen.

Maar ik had er toch nooit last van?

Die gebeurtenis lijkt verwerkt. Tenminste, je hebt er geen last van. Je denkt er misschien zelfs nooit meer aan. Maar wat blijkt: de emotie van die gebeurtenis ligt ergens in je hersenen opgeslagen en kan ineens in volle hevigheid uitbarsten. Opeens ben je de grip op je gevoelens en emoties kwijt. Je kunt het niet negeren, het laat je niet los, je krijgt nachtmerries, woedeaanvallen of wordt overvallen door een vreselijk verdriet.

Traumaverwerking Den Haag

In therapie gaan we opnieuw aan de slag met de traumatische ervaring. Je gaat als het ware terug in de tijd. Je leert het trauma in de ogen te kijken, een plek te geven en de gevoelens die daarbij gepaard gaan te beleven. Dat is in eerste instantie heel confronterend en zwaar. Maar als we het samen doen zul je merken dat je snel verder kunt. Want na die eerste heftige sessies is het trauma niet meer traumatisch en kom je beetje bij beetje weer bij jezelf.

Hulp bij trauma

Mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken vaak pas laat aan de bel. Je wilt het gevecht in je hoofd liever uitschakelen en je gevoelens het liefst vermijden. Misschien ben je bang, dat als je er over gaat praten het alleen maar erger wordt. Dat is niet waar, maar dat gevoel kan heel hardnekkig zijn.

Bel of mail me even

Als je nog vragen hebt kan je me altijd even bellen of mailen naar Psychotherapie Den Haag.