Zingeving bij Psychotherapie Den Haag

Een kluwen van vragen

Wat doe ik hier? Doe ik wel wat ik wil? Ben ik wel wie ik wil zijn? Hoe leef ik mijn leven zinvol en plezierig? Natuurlijk, het zijn vragen die heel vaak terugkomen, meestal terloops eventjes of in een gesprek met iemand die belangrijk voor u is. Je besteedt er even aandacht aan en gaat weer verder. Maar een paar keer in uw leven blijven de vragen hardnekkig bij je. En omdat de antwoorden zich niet zo een-twee-drie aandienen, komt bovenop de vragen de twijfel, bovenop de twijfel de onzekerheid. Het lijkt wel alsof de twijfel en onzekerheid de vragen voeden. Die vragen worden dan ook steeds groter en moeilijker te beantwoorden.

Gebrek aan zingeving

Geen van mijn cliënten komt op de praktijk omdat ze hun leven zinvol en vervullend beschouwen. Die kluwen van vragen woekert rond op een moment dat je het in je leven niet ziet, niet kunt vinden. Alles van waarde lijkt te zijn verdwenen. Alsof je wakker wordt in iemand anders zijn leven. Je kijkt terug en vindt geen antwoorden. De beslissingen die je nam, uw keuzes die leidden tot dit punt waar je nu bent, je kunt ze niet verklaren, alsof ze niet de jouw waren.

Vragen naar de zin in dit leven dat niet van jou is

Veel cliënten hebben het gevoel dat hun masker afvalt. Alsof ze alleen aan de buitenkant geleefd hebben en idealen nastreefden die niet van hen waren. In dit licht wordt alles zwaarder en heeft u steeds meer moeite de zin van alledaagse zaken te zien. Waarom ben ik dit werk aan het doen? Waarom sta ik hier weer in de Albert Heijn met weer hetzelfde karretje met dezelfde dingen? Was dit echt wat ik wilde?

Grote veranderingen in het verschiet

In veel gevallen dienen dit soort vragen zich aan rondom grote veranderingen. Dat kan een nieuwe levensfase zijn, een ingrijpende gebeurtenis of het opnieuw maken van keuzes over leven, werk en liefde. Het is een tijd waar het er op aankomt, waarin je de goede keuzes wilt maken: trouw aan jezelf en met liefde naar wie belangrijk is voor jou.

In de behandeling help ik u tot antwoorden te komen

Ik heb natuurlijk geen pasklare antwoorden. In de behandeling ga ik je ondersteunen bij het vinden van jouw weg. Ik zal je helpen naar jezelf te kijken, denkpatronen te doorbreken, nieuwe perspectieven geven, alternatieven en je laten zien waar je jezelf vastzet. Op die manier vindt je de weg naar jouw antwoorden, naar wat voor je belangrijk is en hoe je invulling kunt geven aan jouw leven.

Wil je meer weten over zingeving en de behandeling?

Herken je jezelf of heb je een vraag?  Bel voor een afspraak of stuur een mail .